Beste lezer, beste bezoeker van de website,

Wanneer u deze zin leest bent u waarschijnlijk al enige tijd op de site aan het rondklikken, dank daarvoor. En nu bent u bij mij aanbeland. Een weblog moest het worden, maar ik moet zeggen dat ik nu ik het woord direct tot u kan richten, ik me lichtelijk ongemakkelijk voel. Dat komt door het volgende. Ik heb het idee dat ik tegen mezelf spreek, omdat ik u ben. Ik ben u, of in elk geval lijk ik op u. In elk opzicht. Als Sociale Kameleon verschil ik evenveel van u als u van uw spiegelbeeld. Ik heb naar u gekeken, heb u bestudeerd, ben heel dichtbij geweest en heb u uzelf laten zien.

Zo vreemd is dat niet. U doet het ook. Wanneer u zich aanpaste aan de norm, vrolijk meelachte zonder te weten waar de clou lag, zich mengde in een gesprek dat u boven de pet ging. Maar u was mij ook tijdens die ongemakkelijke uitreiking, op het verjaardagsfeest dat u had willen vermijden en de vrijdagmiddagborrel die u zou willen overslaan maar waar ook u het glas heft. U bent mij op het moment dat u een berekende glimlach opzet die voor u geen waarde heeft maar die u desondanks trekt om de ander op zijn gemak te stellen. Wat spelen we interessante spelletjes, u en ik. En niet enkel uit eigenbelang, toch? U niet, daar ga ik vanuit. Zo eerlijk bent u wel.

Maar wat is dan het verschil tussen u en mij. Wat is het dat ik doe? Ik neem de kleuren mee die u mij laat zien, bewust of onbewust. Uw verlangens, uw afkeer, ontzetting, angst, onzekerheden, verdriet, vreugde en geheimen. Ik neem die tonen mee en meng ze tot een personage, een personage dat veel van u wegheeft. Daarom maakt u deel uit van mijn verhaal en ik ben u daar dankbaar voor.

's Nachts, wanneer u slaapt, boetseer ik al uw eigenaardigheden tot iets dat leeft op papier. En u, u krijgt van mij de tijd en aandacht waar u om vroeg. Het luisterend oor waar u om verlegen zat, of misschien was ik gewoon de praatpaal die daar stond voor uwAuteur van Alles is Altijd Fictie middelmatige anekdotes en slechte grappen.

Het is een mooi spel dat we spelen. Bent u ook zo benieuwd hoe het afloopt?

Voor altijd de uwe,
De Sociale Kameleon